Active Directory Nedir? Active Directory Domain Kurulumu nasıl yapılır? (Görsel Anlatımlı)
Nisan 10, 2020Termal Kamera Nedir?Nerelerde Kullanılır ?
Nisan 24, 2020Turnike Nedir?
Turnikeler, tek seferde sadece bir insanın geçişine izin veren bir kapı türüdür. Bu geçiş sistemleri insan trafiğini sınırlandırmak için kullanılabileceği gibi sadece içine jeton, para, bilet veya kart gibi ücretleri ödeyen insanların geçine izin verme amacıyla da kullanılabilir. Bunların yanı sıra bazı okul veya iş yerleri de giriş-çıkışları kontrol altına almak ve güvenlik amacıyla turnike sistemlerini kullanmaktadırlar.
Turnikelerin Kısa Tarihçesi
En başta turnikelerin yapılış amacı ağıldaki hayvanların giriş-çıkışını kontrol altına almaktı. Çitlerin arasına turnike inşa edilerek hem hayvanların kontrolsüz geçişi önleniyor hem de hayvan sayımı kolaylaştırılıyordu.
Turnikelerin modern anlamda kullanılması
Clarence Saunders, kendini marketlerin gelişimine adamış bir iş adamıydı ve süpermarketlerin gelişime çok büyük katkısı olmuştur. Clarence Saunders, turnike sistemlerini de bu ideali amacıyla ilk olarak kendi market zinciri olan Piggly Wiggly’nin giriş-çıkışlarında kullanmıştır.
Clarence
Saunders
Piggly Wiggly’de kullanılan turnike sistemleri
Turnikelerin Kullanımı
Turnikeler çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. Turnikeler; stadyumlar, havaalanları, eğlence parkları, ofisler, okullar, fabrikalar, güç tesisleri ve daha birçok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır.
Turnikeler, kesin ve doğrulanabilir bir giriş sayısı vermektedir. Güvenlik noktalarında kullandığında turnikeler her müşterinin tek sıra halinde girmesini sağlamaktadır, bu sayede güvenlikler her giren kişiyi net bir şekilde görebilmektedir ve gerektiğinde girişi kullanan bir şüpheliyi kolaylıkla ele geçirebilmektedir. Bu sebeplerden ötürü turnikeler bir mekânın girişindeki güvenliği önemli ölçüde artırır.
İstanbul Havaalanı’nda kullanılan turnikeler – otomatik olarak pasaport okutularak onay veri merkezinde işlendiğinde ve onay geldiğinde bir sonraki turnike modülüne geçilir, sonrasında 2. turnikede parmak izi alındığında geçiş rölesi tetiklenir ve turnike açılır.
Turnikeler girişi ücretli olan yerlerde jeton, bilet, bozuk para veya kart kullanılmadan geçişe izin vermez. Bir turnike kimse gözden kaçmadan giren herkesten ücreti tahsil eder bu sebeple turnikeler bu işi bir insanın yapacağından çok daha hızlı ve çok daha kesin olarak yapar.
İstanbul gibi büyük şehirlerde WC yönetimi ve müşteri takibi için 1TL ile çalışan turnikelerin yanı sıra Akbil , kredi kartı ya da farklı ödeme yöntemleri kullanılabilmektedir.
Burada 1 TL ile çalışan turnike sistemini görebilirsiniz.
Turnike Çeşitleri
Bel Boyunda Turnike: Bu turnike çeşidi, turnike deyince akla ilk gelen çeşittir. Üç veya daha fazla kolu vardır ve genellikle stadyum, metro girişleri gibi halka açık yerlerde kullanılır.
Optik Turnike: Optik turnikeler kollu turnikelere gerek olmayan veya kollu turnikelerin estetik durmadığı yerlerde kullanılabilecek bir alternatiftir. Optik turnikeler geçenleri saymak ve geçerli kimliği olmayan kişileri tespit etmek için kızılötesi ışınları kullanır.
Kollu Optik Turnike: Bu turnikeler optik turnike ve bir veya iki kolun birleşimidir, girenlerin tespiti için kızılötesi ışınları kullanır. Doğru ürünü konumlandırmak için MSK Global size projelerinizde yardımcı olacaktır.
Tam Boylu Turnike: Tam boylu turnikeler bildiğimiz turnikenin daha uzun halidir. Kullanım amacı ise turnikelerin üzerinden atlama riskini ortadan kaldırmaktır.
Bu turnikeler genel olarak stadyum , ceza evleri, biletli özel geçiş yerleri gibi yüksek güvenlikli alanlarda kullanılır.
Bu ve bunun gibi turnike projeleriniz için MSK Global elektronik‘den destek alabilirsiniz. Tüm projelendirme , özel boyalı turnike ya da zayıf akım sistemlerimiz ile alakalı kamsamlı bilgiyi satis@mskglobal.net üzerinden ya da www.mskglobal.net üzerindeki telefon bilgilerimizle bize ulaşabiliirsiniz.
MSK Global olarak kurulum konusunda kobilerin personel takibi üzerine de turnike sistemi kurulabilir. Turnikelerin genel olarak içerisindeki bu sistemi kurması için pdks cihazları turnije içerisinde montajlanır. Montaj sonrası okuyucular turnike içerisine entegre edilir. Yazılım firmanın server ya da bir bilgisayarına kurularak otomatik mail ya da program üzerinden rapor alınabilir. Bunu kullandığınız ERP ya da İnsan kaynakları programınıza manuel girebilir ya da özel entegrasyonla entegre edebilirsiniz.
Bu bölümde kabloların gizlenmesi , elektrik ve data kablolarının çekilmesi işlemleri projelendirme sırasında yapılmalıdır.
Proje sonrasında kırma montajlama ve kablo geçişlerinde sorun olabilir. Bu sebeple turnikenin montajlanacağı alanın kurulması için tüm projeleri itina ile çiziyor , tarafınızdan onay sonrası kurulum ekiplerimiz size kurulumu yaparak, eğitim ve destek ile teslim ediyoruz.
.
MSK Global Elektronik
Blog Yazarı