Sabit Disk Sürücüler nelerdir? SSD nedir? Sata-Ide Disk farkları nelerdir?
Kasım 9, 2019KVM Switch Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Ocak 3, 2020Ram Nedir? Ram nerelerde kullanılır?
Ram bellek bilgisayarlarda kullanılan bir depolama birimidir. Bilgisayarımızda bulunan bir diğer depolama birimi ise disklerdir. Her ikisinin de depolama aygıtı olarak düşüne biliriz fakat birbirinden farklı özellikleri mevcuttur.
Bilgisayarlarımızda dahili depolama ünitesi olarak kullanılan hard disklerde veya SDD’lerde veriler kalıcı olarak depolanır, Ram’de ise veriler kalıcı olarak depolanmaz bilgisayarda çalıştırdığımız uygulamaları veya programları geçici hafızaya alır ve diğer farkı ise çok daha hızlı olmasıdır.
Ram’ler bilgisayarımızı açtığımız andan kapandığı ana kadar aktif olur ve bilgisayarımızda verdiğimiz komutların hepsini hafızaya alır, açık olan tüm veriyi depolar ta ki programları ve bilgisayarımızı kapatıncaya kadar. Bilgisayarımız kapandığında Ram’lermide ki tüm veriler silinir.
Masaüstü, Dizüstü ve Server Ram Farkları nelerdir?
Masaüstü Ramler, laptop ramleri ve sunucu ve iş istasyonu ramleri olarak günümüz bilgisayarlarında harici olarak sökülüp takılabilir.
Genellikler kişisel bilgisayarlarda kullandığımız masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarında kullandığımız ramler birbirinden farklıdır boyut olarak bu fark belirgindir, masaüstü ile sunucu ramleri boyutları birbiriyle aynıyken, bir birini desteklemeyen sistemlerdir.
Bilgisayar çeşitlerine göre ramler birbirlerini desteklemezler bilgisayar çeşitlerine göre ram çeşitleri nelerdir bu konuya birazdan detaylı bir şekilde değineceğim ondan önce ram’leri genel anlamda biraz daha detaylı incelememiz gerekir.
Laptoplar için kullanılan bellek türüne sodimm ram denir. SO-DIMM yani “Small Outline Dual İn-line Memory Module” İngilizce kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadur. Türkçe’de “Küçük çerçeveli çift sıralı bellek modülü” anlamına gelmektedir.
Masaüstü için kullanılan bellek türüne udimm ram denir. UDIMM yani ” Unbuffered Dual İn-Line Memory Module” İngilizce kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadur. Türkçe’de ” Tamponsuz çift sıralı bellek modülü” anlamına gelmektedir.
Sunucu ve iş istasyonları için kullanılan bellek türüne dimm ram denir. DIMM yani “Dual Inline Memory Module” İngilizce kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadur. Türkçe’de ” Çift Sıralı Bellek Modülü” anlamına gelmektedir.
MHz nedir?
Öncelikle Hz açıklamamız gerekicektir Hertz(Hz) bir firekans birimidir. 1 Hz bir işlemcinin saniyede 1 işlem yapması demektir. Başına Mega eklenince bu sayı 1.000.000 ulaşır, yani 1MHz işlemcinin saniye e bir milyon işlem yapması demektir.
Yeni bir ram alacağımız zaman bilgisayarımızın ram gücünü arttırmak için veya arızalı rami değiştirmemiz için satın alırken karşımıza çıkan sorulardan biri bilgisayarımızın desteklediği MHz’in kaç olduğudur, peki nedir bu bu MHz değeri.
Ram teknolojisi her geçen gün daha hızlı ve daha az enerji harcayan ram’ler üretilmek için çaba gösteriri. DDR(1) dan başlayarak günümüzde yaygın olarak kullanılan DDR3 ve DDR4 Ram’lerdir.
DDR3 te yaygın olarak kullanılan 2 tıp hız vardır, 1333MHz ve 1600MHz’dir. DDR3 1333MHz daha önce çıkmıştır ve 1.5 voltaj enerji ile çalışır ramlerin genellikle üzerindeki etikette 1.5v olarak yızılır.
DDR3 1600MHz ise 1.35 voltaj değerinde çalışır daha düşüş voltajda çalışır ve buna DDR3 Low voltage’da denir.
DDR4 te ise 2133MHz den başlayıp 3200MHz e kadar yükselebilir. DDR4 serisinin hepsi 1.2v enerji tüketerek çalışır.
Ram nasıl seçilir?
Notebook (laptop) rami alırken dikkat edilmesi gerekenler, Dizüstü bilgisayarlar için dikkat etmeniz gereken en büyük özellik sodimm olmasıdır bunu da boyutlarından açıkça anlayabilirsiniz. Bir diğer özellik ise DRR teknolojisinin aynı olması gerekir daha sonra frekanslara bakmamız gerekir
Daha sonra MHz bakmamız gerekir. Dizüstü bilgisayarınızın ramini arttırmayı düşünüyorsanız öncelikle bilgisayarın desteklediği kapasiteyi internetten modeli aratarak öğrene bilirisiniz daha sonra kendi raminizin bu 3 özelliğiyle aynı bulduğunuz zaman markası önemli değil kesinlikle çalışacağına emin olabilirsiz. Frekansı farklı olsa da çalışır fakat bunun için karmaşık birkaç değer daha bulunur.
Masaüstü bilgisayar rami alırken dikkat edilmesi gerekenler, masaüstü bilgisayarların mantığıda laptoplarla aynıdır, aramanıza gereken kriterler udimm olması, DDR teknolojisinin aynı olması ve mhzlerin aynı olmasıdır, bunda da marka ayırt etmeksizin bilgisayarlarınızı çalıştıracaktır.
Sunucu(Server) ve iş istasyonu (WorkStation) rami alırken dikkat edilmesi gerekenler, burada işler biraz daha karmaşık hale gelmekte bu özel sistemlerde kullanılan ram’lerin DDR teknolojilerini MHz birebir aynı olsa bile birbiri ile uyumsuzlukları olabiliyor bunun için cihazınızın modelini veya ram’lerinizin bilgilerini bizlere iletirseniz, sizler için en verimli ürünü sizlerle paylaşabiliriz. Masaüstü ve sunucu ram’leri boyut olarak birbirlerine benzemektedir bunun için sunucunuza takacağınız ram’in dimm ram olduğuna emin olun.
Ram montajı nasıl yapılır?
Ramleri soketlere monte ederken mutlaka enerjinin kesik olduğundan emin olun bilgisayarlarınızın kapalı olması şarttır, laptoplarda unutulan dahili enerji bataryaları sakın çıkarmamazlık yapmayın. Cihazlarımızda enerji varken ram montajında yapılacak en ufak hatada ana kartımızın sonu olacaktır.
Sever – Sunucu – İş istasyonu gibi ramleri seçerken daha dikkatli olmak gerekir, çünkü özel ramlerin seçimi zordur ve yüksek değerde olan cihazlarınızda sorun çıkarabilir.Bu ve bunun gibi kurumsal bilgisayar, sunucu, server ramler için MSK Global Elektronik size doğru seçimde yardımcı olacaktır.
Abdullah Kömüralp
MSK Global Elektronik
Satış Şefi / Sales Chef