Santral tipleri nelerdir? Çeşitleri, Farkları özellikleri nedir?
Eylül 18, 2019Online UPS ile Line(offline) UPS arasındaki fark nedir?
Eylül 20, 2019Fiber Optik Konnektörler
Fiber Optik Konnektörler
MSK Global olarak fiber optik kablo konusunda uzman kadromuzla fiber projelerinize yerinde füzyon veya hazır kablo konusunda destek veriyoruz.
Fiber optik kablo konnektörleri ya da fiber konektörler diye adlandırdığımız konnektörler genellikle bir bağlantı özelliğinin gerekli olduğu durumlar için kullanılır. Fiber optik kablo konnektörleri birçok konfigürasyonda kullanılır ve fiber optik kablo kurulumunu ve bakımını büyük ölçüde basitleştirir. Çeşitli bir dizi fiber optik konektör tipi geliştirilmiştir. Endüstri standardı haline gelmek için zaman testine dayanmıştır. Kaç fiber konektör çeşitini ya da türünü biliyorsunuz veya kullanıyorsunuz?
Single modlu fiber konnektör ve multimodlu fiber konektör arasındaki farklar nelerdir? Aşağıdaki bölümlerde ayrıntılarını anlatıyor olacağız.
Öncelikle Fiber Konektör Tiplerine Genel bir bakışla anlatalım;
Fiber Konektör Tipleri Hakkında Genel Bilgi
Mevcut fiber konnektör piyasasında toplamda 100 e yakın fiber optik kablo konnektörü tipi bulunmaktadır. En yaygın kullanılan fiber konnektör tipleri LC, SC, MU, ST, FC, MTRJ, NID, E2000 ve MTP / MPO konektörlerini içerir. Bununla birlikte, fiber konektör tipleri ne olursa olsun, aynı fonksiyona ve benzer temel bileşenlere sahiptirler: yüksük, konektör gövdesi ve kuplaj cihazı. Bu fiber konektörler, fiber optik pigtailler gibi optik fiberlerin sonlandırılmasında yaygın olarak kullanılmaktadır.
İşte şimdi size beş ortak optik kablo konnektörünü anlatalım;
LC Fiber Konektörü (Lucent Konektörü)
Lucent Technologies tarafından geliştirilmiş LC fiber optik konnektör , günümüzün optik telekom uygulamaları için, özellikle SFP ve SFP + fiber alıcı-vericileri ile olan bağlantılar için her yerde bulunan fiber konektör haline gelmiştir. Popüler SFF (small form factor = küçük form faktörü) konektörü olarak, LC fiber konektörün yüksek yoğunluklu kablolama için mükemmel olmasını sağlayan 1.25 mm’lik bir yüksük vardır. Single mode LC fiber konektörü ve multimodlu LC fiber konektörü vardır. Konnektör yapısına bağlı olarak, LC konektörü ayrıca LC duplex ve simpleks konektörü olarak da ikiye ayrılabilir.
SC Konnektörü
LC konnektörü ile SC fiber konnektör arasındaki fark ; SC fiber konnektörler single modlu bir fiber (SMF) tutmak için yuvarlak bir 2.5mm halka kullanır. Ayrıca “kare konnektör” isminin kaynağı olan “kare şekilli” bir bağlayıcı gövdeye sahip olması sebebiyle LC 'den görüntü olarak da farklıdır. Mükemmel performansından dolayı, fiber optik SC konnektörü polarizasyon koruma uygulamaları için ikinci en yaygın kullanılan konnektördür. SC fiber konnektör bir çok alanda kullanıldığı gibi en çok noktadan noktaya ve pasif optik ağ dahil olmak üzere data,ip kamera fiber iletimleri ve telekom uygulamaları için idealdir.
ST Konektörü
ST fiber konnektörü sektörün global dev firmalarından AT&T tarafından üretildi ve patentlenmiştir. Hala en popüler konektörlerden biri olmaya devam etmiştir. Yaklaşık 0.25dB’lik bir ekleme kaybına sahiptir ve elyafı, yarım bükümlü bir süngü montajı ile yerinde duran, seramik yüklü, yaylı bir 2.5mm halka ile tutar. ST fiber Konnektör genellikle kampüslerde ve multimodlu fiber uygulamalarında, kurumsal ağ ortamları ve askeri uygulamalar gibi hem uzun hem de kısa mesafeli uygulamalarda kullanılır.
ST konnektörün en büyük özelliklerinden birisi de yapısı sebebiyle sağlam olmasıdır. Fiyat olarak bazı markalarda çok daha yukarıda kalabilir.
FC Konnektörü
FC fiber kablo konnektörü, seramik bir yüksük kullanılan ilk fiber optik konnektördür. Ancak plastik gövdeli SC ve LC konektörünün aksine, nikel kaplı veya paslanmaz çelikten yapılmış yuvarlak vidalı bir teçhizat kullanıldığı için yine daha sağlamdır. FC fiber konnektörü uç yüzü, doğru yerleştirme için bir hizalama anahtarına dayanır ve daha sonra dişli bir set kullanılarak adaptör / jak içine sıkıştırılır.Bunu eski tip BNC konnektörüne benzetebilirsiniz. Maliyet açısından ,imalat bakımından hem de tesisatta ek karmaşıklığa rağmen, FC konnektörü hala OTDR’ler gibi hassas ölçüm ekipmanlarının yanı sıra single modlu fiber için tercih edilen konnektörlerdendir.
Bu genelde daha profesyonel alanlarda kullanılır. Küçük ve orta ölçekli işletme altyapılarında genelde hala SC ve LC tercih edilmektedir.
MPO / MTP Fiber Konektörler
MPO / MTP fiber kablo konnektörü, fiberleri tek bir dikdörtgen halka içinde 12 ile 24 fiber arasında birleştiren çok fiberli çözümler için bir konnektördür. Genellikle 40G ve 100G optik paralel bağlantılarda kullanılan bu tip konnektörleri pek görmeyiz. Az önce anlattığımız yukarıda belirtilen diğer fiber konektörlerle karşılaştırıldığında MPO / MTP fiber konektörler daha karmaşıktır, komplextir ve her fiber firması tarafından tercih edilmez. Çünkü kendi içinde de ; anahtar ve anahtar aşağı, erkek ve dişi MPO / MTP konnektörleri vardır. Kafa karıştırıcı problemi – MPO fiber konektörü vs MTP fiber konektörü hakkında daha fazla ayrıntıya MSK Global Elektronik 'e ulaşarak alabilirsiniz.
Simplex ve Dubleks Fiber Konektörler nedir? Ne anlama gelir? Farkları nelerdir?
Simplex tek yönlü bağlantı, sinyallerin bir yönde gönderildiği anlamına gelir.
Örneğin, iki simpleks konektörden ve A aygıtından B aygıtına tek yönlü bir fiber kablo üzerinden bir sinyal iletilir. Aynı yoldan aygıt B’den A aygıtına geri dönemez. Ancak revizyonlu aktarım, dubleks konektörler ve dupleks bağlantı olarak adlandırılan dubleks fiber kablo ile sağlanabilir.
Ek olarak, tek elyaflı fiber konektör genellikle bir cam veya plastik fiber tel ile bağlanırken, dubleks fiber konektörün iki lifli fiber ile bağlanması gerekir. Aşağıdaki resimde LC dupleks konnektörü ve SC dupleks konnektörü karşılaştırmasını inceleyebilirsiniz.
Örneğin, iki simpleks konektörden ve A aygıtından B aygıtına tek yönlü bir fiber kablo üzerinden bir sinyal iletilir. Aynı yoldan aygıt B’den A aygıtına geri dönemez. Ancak revizyonlu aktarım, dubleks konektörler ve dupleks bağlantı olarak adlandırılan dubleks fiber kablo ile sağlanabilir.
Ek olarak, tek elyaflı fiber konektör genellikle bir cam veya plastik fiber tel ile bağlanırken, dubleks fiber konektörün iki lifli fiber ile bağlanması gerekir. Aşağıdaki resimde LC dupleks konnektörü ve SC dupleks konnektörü karşılaştırmasını inceleyebilirsiniz.