Yazıcı tiplerine göre avantajları , dezavantajları nelerdir?
Şubat 19, 2019İşlemci Alırken Dikkat Edilmesi Gerenler Nelerdir ?
Nisan 25, 2019Öncelikle Bulut Bilişim Nedir ?
Hiç bilmeyenler veya kulaktan dolma şekilde duyanlar için öncelikle Bulut bilişimi açıklayalım. Cloud yani bulut bilişim nedir? Son yıllarda internet hızının artması, erişiminin kolay olması, beraberinde internet kullanan kişi sayısı da artış göstermiştir. Artış ile birlikte kullanıcılarım verileri de artmış bulunmaktadır. Bulut bilişim kısacası hiçbir kurulum gerektirmeden, ya da bazı veri eşleyici , yükleciyi yazılımlar ile verilerinizi internet ortamında sanal olarak depolayan istenildiğinde kolayca verilerine ulaşmanıza olanak sağlayan bir teknolojidir.
Bulut Bilişim Ne amaçla Kullanılır ?
Sanal olarak depolamak demiştik. Yani gerek özel hayatında olsun gerekse iş hayatımızda , telefonlarımızda, tabletlerimizde, bilgisayarlarımızda bir çok dosya, resim ve videolarımız bulunuyor.Ya da işyerlerinin bilgilerinin saklandığı lokalde çalışan server bazlı sistemler bulunuyor. Bir çok cihazda bu verilerin depolanması yönünde bir yetersizlik sorun yaşanıyor. Bu durumlarda cloud computing yani bulut bilişim verilerinizi depolamaya olanak sağlıyor.
Bulut Teknolojisinin Avantajları Nelerdir ?
Günümüzde verileri depolamanın bir diğer çözümü de somut olan hdd’lerdir. Küçük ve orta segment şirketler’in, holdingler’in , devlet mekanizmalarının ve diğer kuruluşların çoğu verilerini depolamak için bu harddiskleri tercih etmektedir ama bu hdd’lerin firmaların verilerini depolamada ya da yedeklemede yetersiz kaldığı aşikardır. Bulut bilişim hdd’lere göre daha fazla depolama alanına sahiptir. Ayrıca bulut bilişim bir cihazdan diğer cihaza kolaylıkla veri gönderimi sağlıyor. Ya da veriye ulaşım da kolaylık sağlıyor. Bunun gereklilikleri ve dezavantajları da var tabi bunu da size yazımızın ilerleyen bölümlerinde aktaracağım.
Çoklu yedekleme alanlarının kullanıldığı bulut bilişim bu sayede güvenilirliği arttırıyor diyebiliriz. Eminim hepimiz verilerimizin depolanmasında güvenliğin sıkı olmasını isteriz.
Bulut bilişim sistemlerinde kurulum ve güncellemeler için bir ıt personeline gerek duyulmaz. Böylelikle firmanızda çalışan ıt personeliniz çalışma saatlerini iş sistemlerinin geliştirmeye vakit ayırarak daha verimli kullanabilir. Tabi bu buluta aktarma işinden yine de biraz anlamanız ve/veya kontrol etmeniz gerekiyor.
Bulut bilişim sayesinde firmalarda yangın, deprem, sel, hacklenme gibi insan faktöründen veya doğal yollarla meydana gelebilecek kazalarda verilerinizin yok olma olasılığı ortadan kalkacaktır. Bu şekilde kaza sonrası verileriniz yönünde çabuk ve sağlam bir şekilde verilerinize geri dönüş ya da ulaşımda müşterilerinize hizmet sürekliliği sunmanızı sağlayacaktır.
Bulut bilişim ile verilerinizi depolamak oldukça kolay ve düşük maliyetlidir. Ancak bu da sizin istediğiniz alana ve maliyete bakış açısına göre değişebilir. Kısa vadede düşük maliyetli olması, bu işi yapan firmaların karsız yaptığı anlamına gelmez. Aslında kısa vadede maliyetin düşüklüğü bulut teknolojinin sağladığı en büyük avantajlardan biridir. Pahalı bir depolama yazılımına ya da server’a ücret ödeme yerine kullandığınız sürece yapacağınız aylık ödeme her işletmeye daha cazip gelecektir. Ancak uzun vadede yaptığınız işe ve/veya biriktirdiğiniz dosya miktarına göre yerelde bir server / depolama almanız da mantıklı gelebilir. Bunun seçimini yaparken MSK Global tarafından sizi dinleyen uzmanlar size özel doğru çözümü sunabilir. Belki ikisinide aynı anda kullandığınız hybrid çözümler sunulacaktır. Bize linkten ulaşabilirsiniz.
Bulut Teknolojinin Dezavantajları Nelerdir ?
Bulut sisteminde verilerinize sadece internet bağlantınız varsa ulaşabilirsiniz. Eğer bulunduğunuz ortamda internet yok ise verilerinize ulaşmanız mümkün değildir.
Bir diğer dezavantajda internetinizin hızı.Hız ne kadar düşük ise o kadar yavaş, ne kadar yüksek ise de o kadar hızlı bir şekilde verilerinize ulaşmanız mümkündür.
Tüm verilerinizin bulut bilişimde olması her ne kadar iyi olsa da kötü niyetli kişilerin bulut serverlarına yapacakları saldırı ile kişisel verileriniz ulaşabilirler. Ya da bu verilerinizde seçtiğiniz yedekleme noktasının (firmasının) kalitesinden dolayı kayıp olabilir. Bunlar düşük ihtimallerdir.
Hizmet aldığınız bulut sistemini yöneten firma gereken servis ve bakım hizmetlerini yerine getirmez ise bulutta gelebilecek bir arızada tüm verilerinizi kaybedebilirsiniz.
Dünyada ve Yerelde Popüler Bulut Depolama Firmaları
- Google Drive
- Apple İCloud
- Dropbox
- Yandex Disk
- Microsoft One-Drive
- Amazon Drive
- SpiderOak
- Tresoit
- Mega
- iDrive
- Azure
- Vernode
- Acronis
Bunlara her geçen gün yenisi eklenmektedir, çünkü bu sektörün gelecekte çok daha popüler olması beklenmektedir. Şuan da bile çok fazla oranda kullanılmaktadır. Verilerimizin arttığı bu dönemde Bulut ‘a ihtiyaç her geçen gün artacaktır.
Rabia Taşdemir
MSK Global Elektronik
Satış Şefi / Sales Chef